Psychiatrie pro praxi – 1/2019

www.psychiatriepropraxi.cz e10 PŘEHLEDOVÉ ČLÁNKY L-TRYPTOFAN – SLOŽKA POTRAVY PŮSOBÍCÍ NA DUŠEVNÍ ZDRAVÍ PSYCHIATRIE PRO PRAXI L-tryptofan – složka potravy působící na duševní zdraví MUDr. Dana Kamarádová, Ph.D. 1 , prof. MUDr. Vilím Šimánek, DrSc. 2 1 Klinika psychiatrie, Fakultní nemocnice Olomouc 2 Ústav lékařské chemie a biochemie LF UP, Olomouc L-tryptofan je esenciální aminokyselina, kterou člověk získává z potravin. V organismu je součástí řady bílkovin. Kromě této role je L-tryptofan substrátem pro syntézu serotoninu a dalších neurotransmiterů v mozku a trávicím ústrojí. Článek je přehledem o použití L-tryptofanu ke zvý- šení hladiny serotoninu v mozku a tím ke zlepšení nálady, smyslových schopností a sociálního chování. Klíčová slova: L-tryptofan, dieta, metabolity, 5-hydroxytryptofan, serotonin, poruchy nálady, chování. L-tryptofan – a nutraceutical with impact on mental health L-tryptophan is an essential amino acid of the human diet. Apart from its incorporation into body proteins, L-tryptophan is the precursor of serotonin and other neurotransmitters in the brain and gastro intestinal tract. This brief overview covers the role of L-tryptophan in brain se- rotonin synthesis as an important factor in mood, cognition and social behaviour. Key words: L-tryptophan, nutrition, metabolites, 5-hydroxytryptophan, serotonin, mood disorder, behaviour. KORESPONDENČNÍ ADRESA AUTORA: MUDr. Dana Kamarádová, Ph.D., dana.kamaradova@fnol.cz Klinika psychiatrie, Fakultní nemocnice Olomouc, I. P. Pavlova 6, 779 00 Olomouc Převzato z: Med. praxi 2018; 15(1): 38–42 Článek přijat redakcí: 10. 1. 2018 Článek přijat k publikaci: 28. 1. 2018

RkJQdWJsaXNoZXIy NDA4Mjc=